Thursday, July 30, 2009

EASY ....... DIFFICULT

Writer by 3ymma at 5:20 PM 0
Easy is to get a place is someone's address book.
Difficult is to get a place in someone's heart.

Easy is to judge the mistakes of others
Difficult is to recognize our own mistakes

Easy is to talk without thinking
Difficult is to refrain the tongue

Easy is to hurt someone who loves us.
Difficult is to heal the wound...

Easy is to forgive others
Difficult is to ask for forgiveness

Easy is to set rules.
Difficult is to follow them...

Easy is to dream every night.
Difficult is to fight for a dream...

Easy is to show victory.
Difficult is to assume defeat with dignity...

Easy is to admire a full moon.
Difficult to see the other side...

Easy is to stumble with a stone.
Difficult is to get up...

Easy is to enjoy life every day.
Difficult to give its real value...

Easy is to promise something to someone.
Difficult is to fulfill that promise....

Easy is to say we love.
Difficult is to show it every day...

Easy is to criticize others.
Difficult is to improve oneself...

Easy is to make mistakes..
Difficult is to learn from them...

Easy is to weep for a lost love.
Difficult is to take care of it so not to lose it.

Easy is to think about improving.
Difficult is to stop thinking it and put it into action...

Easy is to think bad of others
Difficult is to give them the benefit of the doubt...

Easy is to receive
Difficult is to give

Easy to read this
Difficult to follow

Easy is keep the friendship with words
Difficult is to keep it with meaning

Jujur & Benar Tentang Lelaki

Writer by 3ymma at 4:47 PM 2
Aku tak tahu lah jika apa yang aku perkatakan ini benar atau tidak kerana tiada kajian lanjut yang dibuat mengenainya heheheee..., semasa aku sembang dengan rakan² wanita, Mereka sependapat dengan aku iaitu 60% dari fakta di bawah adalah benar belaka.

Jangan marah Bro, tetapi ini adalah pendapat kami je, bahawa 6 daripada 10 lelaki, kena tepat pada sasaran fakta dibawah..

Sekali baca pasti tergelak, dua kali baca hati berkata "...emm betul juga tu..." Agak²nya anda berada dalam kategori yang mana ye? Jika anda melenting, bermakan anda memang berada dalam 1 atau 2 kategori berikut. Jika anda termasuk dalam senarai dibawah, Tanya la diri sendiri sama ada anda senang dengan sifat anda seadanya atau mahu mengubahnya? so Tepuk Dada Tanya Poket(Hati lah)!! heheheee...

1. Lelaki yang baik tapi tak Kacak

2. Lelaki yang Kacak tapi tak baik

3. Lelaki yang Kacak dan Baik, Gay lah pula. "alamak..."

4. Lelaki yang Kacak,Baik dan heteroseksual, tetapi sudah berkhawin. "hehehe..."

5. Lelaki yang tak seberapa kacak tetapi Baik, tapi tak ade Money pulak!!

6. Lelaki yang tak seberapa kacak, tetapi yang baik & ade duit, selalunya berfikir wanita hanya kejar duit mereka saje. "Tak semua la bro!!"

7. Lelaki yang Kacak & tak ade Duit, kejar Duit wanita pulak!! "Terbalik pula"

8. Lelaki yang Kacak, tak berapa baik dan heteroseksual, fikir wanita di sekelilingnya tak cukup cantik untuk mereka. "Berlagak je la tu"

9. Lelaki yang menganggap wanita cantik, heteroseksual, baik dan tak ade duit adalah pengecut.

10. Lelaki yang memang kacak, baik & punya duit dam syukurlah "STRAIGHT" pemalu lah pulak dan tak pernah @ tak akan melakukan Langkah pertama (The first Move - Mengurat lah bro)

11. Lelaki yang tak pernah mengambil langkah pertama, automatik hilang minat pada wanita,bila wanita itu yang berinisiatif menguratnya!! "alamak peliknya"

SO, SIAPA YANG BOLEH MEMAHAMI LELAKI???? lu pikir la sendiri.....

Wednesday, July 29, 2009

Rasiah Wanita Dalam Percintaan

Writer by 3ymma at 4:55 PM 0
Orang kata ketika didalam percintaan segala pahit manis sanggup diharungi dan dikongsi bersama, malah ada yang berjanji akan sehidup semati...haaaa betulkan???

Namun manusia tidak selalunya berpegang pada kata². Biarkanpun ungkapan "Tiada Rasiah Diantara Kita" sering dilafazkan, sebenarnya masih ada perkara yang dirasiahkan diantara satu sama lain. Bagi wanita, ada rasiah tidak perlu Teman lelaki@ pasangan mereka ketahui. Benarkah begitu?

So bagi pendapat saya, Wanita selalunya akan berasiah mengenai Personaliti diri mereka yang sebenar kepada Teman Lelaki. Contohnya, Ketika di awal percintaan, mereka tidak menunjukan personaliti sebenar dan hanya tunjuk perkara yang baik² saja di depan Teman Lelaki. Apabila sudah lama bercinta barulah nak tunjuk the true color..heheehe

Tetapi Saya rasa Wanita tak akan bercerita kepada Teman Lelaki mereka mengenai sejarah silam. Mungkin Wanita itu pernah bercinta dan mengalami situasi percintaan yang tidak baik dulu. Kalau diberitahu, boleh mengeruhkan keadaan dan perhubungan. Manakalah bagi lelaki yang pertama kali bercinta @ First Love la, mungkin mereka tidak dapat menerima Wanita itu seadanya dan mungkin membuatkan Teman Lelaki itu kecewa dan mybe akan memutuskan hubungan.

Selain itu, ia juga boleh memalukan Wanita tersebut sendiri,kecuali kalau Teman Lelaki@ pasangan Wanita itu benar² sudah bakal suami,Wanita itu perlu memberitahu dan berbincang secara baik.

Bukan Wanita saja mengalami seituasi sebegini, Lelaki pun ada juga mah. Jadi, Kalau nak kata wanita suka berasiah, itu memang salah sebab Lelaki pun apa kurangnya...so 2X5 je la..

Tuesday, July 28, 2009

Lagu Dusun(SABAHAN SONG with Lyrics)

Writer by 3ymma at 5:14 PM 0
Message:Menyanyi la kita...



INSAN TADAU KOPIRUBA WAGU
By Petronella suan

Siou noh tuh minsodu oku
Mantad kampung kinosusuon ku
Om mantad dika nogi tambalut
Koupusan, rumikot do Imanimanon
Om kada kosusa au ku ika olingan

c/o : Oruol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan kotumbayai..
Insan tadau kopirubaa wagu..

Ooo … koupusan
Kotumbayai noh
Awu kosimban iti Ginawo ku
Kakal guminawo Miagal di gulu
Koupusan oooo
Soira orikot timpu gumuli oku wagu
Moi amung dikoyu

C/o: Oruol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan kotumbayai
Di noborosku suai tadau
Kopiruba wagu Ontok tadau do kalantayanku
Om wanadon noh daa Do Minamangun
Oh koindalanonku…oooooo

c/o : Or..uol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan
Kotumbayai… insan tadau kopiruba wagu…….huuuuuu
Iti noh borosku insan tadau kopiruba wagu..huuuuuuu



Monday, July 27, 2009

Khasiat Dragon Fruit

Writer by 3ymma at 10:23 AM 2

Menurut pakar pemakanan & Perubatan, "Dragon Fruit" @ Buah Naga, dikatakan berkhasiat untuk kesihatan. Nak tau apa khasiatnya?

*Kaya dengan Potasium, Ferum, Protein, Serat, Sodium & Kalsium berbanding buah lain.

*Buah Naga juga dikatakan mampu meningkatkan Daya Tahan & Mengurangkan Metabolisme dalam badan,maksud Metabolisme ialah Proses kimia yang berlaku dalam semua sel hidup yang melibatkan pembinaan sebatian kompleks dan penguraiannya semula menjadi sebatian ringkas untuk menghasilkan tenaga.

*Baik untuk sistem Penghadaman & Peredaran darah.

*Memberi Tindak Balas Memberangsangkan untuk Mengurangkan Tekanan Emosi & Meneturalkan Toksik dalam Darah.

Friday, July 24, 2009

Pengurus Rumah, Jawapan Bagi Isu Pembantu Rumah.

Writer by 3ymma at 6:29 PM 1
Di beberapa negara barat, ibu bapa yang sibuk dengan kerja, mengambil khidmat pengurus rumah

"Pengurus rumah boleh membantu keluarga dengan menyelesaikan kerja-kerja rumah. Termasuk Pengurus rumah boleh juga menolong membayar bil-bil, membeli barang keperluan dan menjaga anak-anak majikan.

Mereka ini terlatih di institusi yang formal sebelum melayakkan mereka digelar pengurus rumah. Mereka ini tidak semestinya tinggal dengan majikan, tetapi boleh datang bekerja setiap hari ,

Pada tahun 2008, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat memperkenal program Latihan Asas Pengurus Rumah untuk mengurangkan pergantungan terhadap pembantu rumah asing.

Langkah itu juga untuk menimbulkan budaya profesionalisme dalam kerjaya pembantu rumah dan menghindarkan persepsi tentang tanggungjawab rumah hanya tertumpu pada suri rumah dan juga pembantu rumah.

Program latihan itu merangkumi aspek penjagaan anak, pengurusan rumah, psikologi kanak-kanak serta bantuan kecemasan. Ia juga untuk mengurangkan kadar pengangguran di negara ini.

Program latihan itu merupakan idea yang baik. Tetapi mengikut laporan berita, sambutan terhadap program itu sebagai satu bidang kerjaya agak dingin daripada kalangan peserta sendiri kerana tidak ramai rakyat Malaysia yang sanggup menawarkan gaji tinggi terhadap pengurus rumah ini.

Sebab utama ramai yg tidak mahu menjadi pengurus rumah sebab gaji rendah, mungkin kalau gaji tinggi mesti banyak orang kita(Malaysia) akan menjadi pengurus rumah.

Thursday, July 16, 2009

Jenayah Lagik!!! (MAFIA BETINA)

Writer by 3ymma at 7:11 PM 0
kejadian jenayah di kalangan pelajar remaja hari ini semakin membimbangkan. Terbaru, sekumpulan pelajar perempuian di Terengganu memukul pelajar perempuan lain dan dengan bangganya memuat turunkan rakaman kejadian itu di internet. Zaman dah berubah, sekarang perempuan pun dah setarap dengan lelaki la....dunia²!!

Pelajar di Institusi Pengajian Tinggi(IPT) & pelajar sekolah tidak terkecuali dikaitkan dengan pelbagai masalah sosial & Jenayah, yang kadang kala menimbulkan tanda tanya ramai pihak tentang bagaimana mereka tergamak melakukannya??

mereka seolah² tidak memikirkan masa depan dan sanggup memperjudikan kehidupan muda semata² mahu mengejar keseronakan dunia.

Antara masalah yang sering mengemparkan negara melibatkan golongan ini termasuk seperti PEMBUANGAN BAYI, SEKS BEBAS, PENAGIH DADAH, REMPIT, PERGADUHAN & banyak lagi.

Lebih mengerunkan perlakuan seperti bergaduh & hubungan seks tanpa segan silu dirakamkan untuk disebarkan atau di muat turunkan dalam internet. peliknya, mereka seolah² berbangga dan gah dalam perbuatan itu....so stupid la!!!!

Dah la penguatkuasa sudah buat serbuan, kempen ceramah tapi masalah tersebut masih tetap timbul dan semakin menjadi² lagi.

"So apakah pendapat anda berkenaan isu ini?

Monday, July 13, 2009

Jangan Takut tapi Ngeri

Writer by 3ymma at 3:11 PM 0
See this Video ....

video

video

WARNING: Sesiapa yang menghidap sakit jantung,lemah semangat dan wanita hamil dilarang menonton sama sekali.

Cari Keja

Writer by 3ymma at 2:28 PM 1
Hari ini aku cerita pasal kawan aku pula.. hu..aku hembus nafas panjang² dulu..start!

actually aku ada kawan nak cari keja, ngam² ada keja kosong kat office aku, ye la orang yg dulu da berhentikan,so aku cari la kawan aku yg berkelayakan, dia da p interview dan hanya tunggu call je, manager (adik bos) dah approved form dia tapi yg sorang lagi tu belum lagi approve(general manager)..alahai takan tu pun susah sgt ke nak approve, susah paya je kawan aku datang dari sabah p sini(KL) dia lambat² lagi nak approve..

banyak dah keja yg pending..aku juga jadi mangsa kena buat semua keja pending tu, kalo gaji tambah tak pe la, dah la kena stay back...OT pun tak de..geram!!!nye..

aku kecian juga dengan kawan aku tu, dia balik² call aku bila nak keja.. aku jwp je la tunggu call je la.. dia bukan tak layak pun setarap dengan aku juga kelulusan dia.. enta esok atau lusa baru nak call..itu pun kalau kena call... benci la, kalo dia masuk kat sini kan bagus tak la aku bored sgt ada juga kawan aku nak buat ketupat(mengumpat) hehe :D dah la kebanyakan pekerja kat sini owang Asinq, takan diaorg nak juga orang diorang..leceh la... benci!!benci!!

Sunday, July 12, 2009

Norman Hakim KOMA????

Writer by 3ymma at 2:48 PM 0

ini Biar betul. Tapi cuba u all's tengok gambar di atas, lelaki yang terlantar itu memang Norman Hakim, dengan ‘braces’ di leher dan kecederaan di dahi. Norman terlibat dalam kemalangan jalanraya ke? Atau dipukul?
erm..entah la..

hahahhah mesti u all's panik tu, apa lagi kalo peminat Norman Hakim kn.. gambar ini sekadar propa je, sempena pelancaran drama online terbaru GUA, ‘Jelma 2’ yang bakal menemui pelayar Internet pada 6 Julai ini. hehee..mcm real pla..kalo nak tgk ulasan seterusnya klik GUA.COM

Cari orang dalam kopi =D

Writer by 3ymma at 2:31 PM 2
Ini aku dapat email dari kwn aku, die suruh aku cari orang dalam kopi, aku tak nampak pun..so cuba la u all cari...hehehe, sakit mata woh..nak tengok dengan jelas tekan picture =D

Friday, July 10, 2009

Lelaki Paling kecil??

Writer by 3ymma at 11:47 AM 2

Erm..mcm tak pecaya la bila aku taw ade lelaki paling kecil kat dunia, ye la coz nmpk kat gmbr je nape tak siarkan kat TV ke..kn..

ok lihat gmbr kat bawah ni nie la gmbr lelaki paling kecil tu:-


DENGAN ketinggian kira-kira 61 sentimeter, Khagendra Thapa Magar hanya perlu menunggu empat bulan lagi untuk diisytiharkan sebagai lelaki paling kerdil di dunia,

lelaki kecil atau lebih mesra dipanggil Khagendra akan mengambil alih secara rasmi gelaran Lelaki paling Kecil(GUINNESS) daripada He Ping Ping dari china dimana ketinggiannya 74 sentimeter.

Bao Xi shun & He Ping Ping

Friday, July 03, 2009

Just Beautiful For Woman

Writer by 3ymma at 4:25 PM 0
" Worrying does not empty
t omorrow of its trouble;
It empties today of its strength."

Just Beautiful!!

What makes me weak? My fears.....

What makes me whole? My God.

What keeps me standing? My faith.

What makes me compassionate? My selflessness..

What makes me honest? My integrity.

What sustains my mind? My quest for knowledge.

What teaches me all lessons? My mistakes.

What lifts my head high? My pride, not arrogance.

What if I can't go on? Not an option.

What makes me victorious? My courage to climb.

What makes me competent? My confidence .

What makes me sensual? My insatiable essence..

What makes me beautiful? My everything.

What makes me a woman? My heart .

Who says I need love? I do.

What empowers me? My God & Me.

Who am I? I AM A PROUD STRONG WOMAN!


Keep this going ladies!!!


Thursday, July 02, 2009

Amazing!!!!

Writer by 3ymma at 7:00 PM 0
Tgk la gambo² nie, cantik kn macam real pula...
 

◘Misz 3ymma Blog's◘ Copyright © 2010 Designed by Rinda Icon by Free Vector Author ♥ 3ymma♥ :)