Wednesday, November 25, 2009

2012 End of the World

Writer by 3ymma at 5:26 PM 1

hu!!!! Best ke cerita nie??
aku tak tau best ke tak cerita nie..sebab aku belum tengok lagi..hahahaaa
kawan² aku cakap best.. bagi korang best tak?? *yang dah tengok la ye..

minggu lalu nak pergi tengok tapi tak jadi pula..coz lewat balik keja, nak pergi hujung minggu tapi malas la pula sebab aku nak rest * tido lar..apa lagi..

kalo korang tahu ceritanye, cerita la sikit² kat aku nie...heheehe

Friday, November 20, 2009

Datang Balik!!!

Writer by 3ymma at 5:54 PM 1
huhuhu...
lama aku tak tengok blog aku lor....windu pla.. aku sibuk sangat la buat masa sekarang nie, maklum la mahu dekat Graduation dah..
so banyak kerja mau fikir & mahu buat... blog aku pun dah berkarat sudah tidak di UPDATE!!!

sekarang nie pun busy juga tapi..curi tulang dulu jap...
Update sikit bolehlah..

okey la..itu saja buat masa ini..

daaadaa..

Thursday, October 22, 2009

TIPS Untuk Tahan Lama

Writer by 3ymma at 4:18 PM 0
Ewah ewah ewah.... korang suka betul kalau bab-bab nak tahan lama nie, ya?
Kat bawah nie ada petua untuk 'tahan lama'.

KELAPA PARUT: Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun.Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.Gunakan sebelah pada 31 December 2009. Dan sebelah lagipada 1 January 2010... Wah...tahan sampai 2 tahun kan ?

NASI/LAUK : Biar tahan lebih lama,Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria.Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS : Kalau untuk lebih 'tahan lama',Bayarle zakat utk barang kemas tu atau pakai saja.Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat.Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang, ha haa....

PAKAIAN: Nak tahan lamaJangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat elak guna washing mach.Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach.Jangan bawa mandi kat beach.Gantung bila disimpan.Cuci guna air jeram/hujan.Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.Kalau nak tahan lagi lama
PINJAMLAH BAJU MEMBER...BAJU SENDIRI SIMPAN.

KERETA: Nak tahan lama.Lepas beli, simpan kat garaj. tutup elok2.. jangan bagi angin masuk.jangan bagi abuk masuk.. jangan bagi wap air masuk.bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

KENYANG: Kalau nak tahan lama,Sebelum makan - baca bismillallah dan doaAkhir makan - doa dan ucap alhamdullillah. ..

UMUR : Umur nak tahan lama?Banyak kan senyum, jangan fikir semua masalah.

ROKOK : Rokok nak tahan lama?Jangan hisapplah... ...!!!!, letak atas meja dan pandang saja.Tak pun hisap rokok kawan.rokok sendiri simpan.hehe

TIDUR : Nak tahan lama tak tidur malamRajin-rajinlah tidur siang.

HUBUNGAN : Bertahan lama dalam persahabatan/ hubungan,Jujur dan ikhlas je!!!!

Last word:SELAMAT BERTAHAN LAMA...!!

Friday, October 16, 2009

Happy Deepavali

Writer by 3ymma at 6:15 PM 0



Aku nak citer sikit pasal keja aku hari nie yuk...

hu...*mengeluh dulu
aku memang busy gilerlah hari ini, 3 orang punya keja aku kena buat sampai la minggu depan...

memandangkan dorang menyambut Deepavali so aku kena buat la..keciankan..
kalo aku tak ganti buat keja dorang erm...tak dapat cuti lor.. nasib bek haku ado, kalo tak do..*fikir la sendiri...kkikikiki :P haku kan budak bek..harapan bangsa dan negara..

sebenarnya aku dah nak balik dah nie tapi jalan jem teruk meruk.. tengok je jalan jem erk..pening kepala da..
tak de ke jalan yang tak jem? kire nak buat jalan sendiri tapi tunggu la 2020..aku wat jalan kat atas langit..kakaakka

Apa²pun wish u all Happy Holiday and Happy Deepavali..
okey la..haku nok bolik da..see u all next week..lalalala..

Wednesday, October 14, 2009

Malezku datang....

Writer by 3ymma at 5:57 PM 1
erm.....
hari ini aku telampau malas...
duduk office malas...
buat kerja pun malas...
bila tiada kerja malas...
bila ada kerja pun malas...
dan bila banyak kerja lagi la bertambah malas...

satu saja aku tak malas...
nak tau ape?????

balik rumah dan tido...

ok la...nak balik dulu....bubye...

Tuesday, October 13, 2009

Bergelak Ketawa di Petang Hari..

Writer by 3ymma at 4:56 PM 1

kisah satu mlm...


Di suatu kawasan pedalaman di Pahang, seorang penternak yang mempunyai ladang ternak yang luas dan berjaya telah meninggal dunia dengan meninggalkan seorang janda yang masih muda, seksi dan cantik, namanya Siti.

Siti membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya suaminya dengan mengambil alih ladang ternakan tersebut, tetapi dia tidak mempunyai kemahiran yang cukup untuk mengendalikan ladangnya.. Jadi dia pun membuat keputusan untuk mengiklankan di dalam akhbar untuk mencari seorang pembantu yang akan mengerjakan ladang ternaknya dengan menawarkan gaji dan sebuah bilik di rumahnya sebagai tempat kediaman memandangkan ladang yang dimaksudkan hanya berada di belakang rumahnya.

Selang beberapa hari kemudian ada dua orang pemuda yang memohon pekerjaan tersebut. Seorang pondan, dan seorang kaki mabuk.Memandangkan tiada sesiapa lagi yang memohon jawatan tersebut selain dari dua orang pemuda tadi, Siti terpaksa memilih salah seorang dari mereka.

Setelah menimbangkan semasak-masaknya, Siti memilih si pondan, bernama Man untuk bekerja dengannya, dengan anggapan bahawa dia berasa lebih selamat tinggal bersama seorang pondan daripada tinggal dengan seorang pemabuk.

Minggu demi minggu berlalu. Man telah melakukan tugasnya dengan penuh tekun dan rajin. Man kerap kali menghabiskan waktunya sehingga malam untuk membuat kerja-kerja di ladang ternakan. Ladangnya menjadi semakin berjaya dan ternakan semakin banyak membiak dan sihat-sihat belaka. Gembiralah si janda muda Siti ni tadi... kerana ingin menghargai kerajinan si Man ni, Siti pun berkata kepada Man,

"Man, kau telah melakukan kerja dengan baik dan ladang ternakan pun kulihat semakin bagus, kau sepatutnya ambil cuti pergi ke pekan berjalan-jalan untuk melegakan tekanan kerja..." Gembiralah Man, dan pada suatu malam minggu, dia pun pergi ke pekan.

Sampailah ke tengah malam, Man tak pulang-pulang ke rumah. Pukul 1 tak pulang, pukul 2 tak pulang. Pukul 2.30 pagi barulah Man pulang kerumah. Sampai ke rumah, didapati Siti sedang menunggunya sambil duduk di sofa berhampiran Tv.

Siti menghampiri Man perlahan....

"Buka butang bajuku dan tanggalkannya." Kata Siti.
Man dengan tangan yang terketar-ketar dan perasaan yang terkejut,melakukan apa yang diarahkan.

"Sekarang, buka kasut ku."
Man buat, perlahan sekali.

"Buka, setokin ku.."
Dia buat juga.

"Sekarang, buka skirt ku."
Dia buat juga.

"Sekarang buka coliku."
Dengan tangan yang menggigil, dia buat apa yang disuruh.

"Sekarang....buka seluar dalamku..."
Dengan perlahan, dia melucutkannya ke bawah dan menanggalkannya.

Kemudian, Siti pun memandang Man, sambil berkata...

"Sekali lagi kau pergi pekan dengan memakai pakaian aku, aku pecat kau on the spot."

Hehehehe...engkorang fikir apa dah?????????
glitters

Info Kesihatan

Writer by 3ymma at 10:22 AM 2
Amalan mandi

KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan
untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta
berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus.

Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun: Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yangdapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan
tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar
supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat
menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang
dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit : Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal
boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam
air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian
dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam
selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala : Merendam kaki dalam air panas membantu
menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah.
Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan
pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti
lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya
selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia : Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki
sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan
hidung, selsema dan sembelit.

Jadi tunggu apa lagi..selamat Mencuba!!

Thursday, October 01, 2009

Gempa Bumi Semalam 30.09.2009

Writer by 3ymma at 10:16 AM 3
Korang rasa tak Gempa Bumi semalam? huhuhhu...aku tak rasa langsung coz time tu aku dengar muzik, kawan kerja aku yang duduk sebelah meja pun tak sedar...tapi staff yang duduk depan rasa pula gegaran tu, lepas itu diorang semua ajak turun bawah,aku ingatkan ada meeting ke hape....

siap turun guna tangga lagik, nasib baik tingkat 5 saja, kalo la tingkat 10 adui..mampos..yang aku hairan dengan staff lain nie diorang tengok air yang ada dalam botol, aku ingatkan ada cacing ke ape...rupa²nya bangunan bergegar..rasa²nya masa tu 6.15PM.

bila dah sampai rumah aku cepat² la buka TV nak tengok Berita, rupa²nya memang ada Gempa bumi kat Indonesia. *aku tak rasa langsung woh...

"JAKARTA: Pusat Amaran Tsunami Pasifik mengeluarkan amaran tsunami kepada Indonesia, Singapura, Malaysia, India dan Thailand berikutan gempa bumi berukuran 7.6 mangnitud melanda barat Sumatera.

Jabatan Meteorologi Indonesia melaporkan gempa berkenaan berukuran 7.6 magnitud yang berpusat di pantai Sumatera.

Gegaran dapat dirasai di bangunan tinggi di Jakarta sehingga ke Singapura dan Malaysia."

Friday, September 25, 2009

Jangan Gelak tau!!!

Writer by 3ymma at 4:48 PM 0
Kereta Penuh - Lawak Ganu

Satu keluarga yang berasal dari Terengganu nak balik beraya di kampung, tapi cuma ada sebuah Kancil je untuk tujuh orang ahli keluarga tersebut.

Maka si ibu kepada keluaga tersebut pun berkata,

Ibu : Guane nih..penuh kete. Dok muak ayoh mu wey!

Ayah : Betul gok tu. Guane nok buak nih? Lamo dok sapa kampong.

Ibu : Tujuh oghang dokleh sumbak masuk kete kancil nih. kecik do'oh lalu.

Mereka pun memerah otak memikirkan macam mana nak menyelesaikan masalah tersebut. Ruang terlalu sempit untuk tujuh orang, tiba-tiba anak mereka yang paling kecil berkata...

Anak : Abah, umi... Awang tau doh guane nok buak. Kite leni ade tujuh oghang. Tamboh la soghang lagi. baru jadik 'LAPANG'...!!!

ibu & Ayah : !@#$%*@$%*

Lawak Nasi Bungkus

Writer by 3ymma at 12:46 PM 0
Suatu hari, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5 tahun
menaiki bas ekspres Kuala Lumpur-Kangar. Ibu itu berpesan pada pemandu
bas
"Encik.. tolong tengokkan anak saya ya... Nanti kalau sampai di Ipoh
...
cakap pada anak saya."

Sepanjang perjalanan, si anak ini cerewet sekali. Setiap seminit dia
akan
bertanya pada penumpang disebelahnya.. "Sudah sampai Ipoh belom?"

Hari mulai malam dan anak itu masih terus bertanya-tanya. Penumpang di

sebelahnya menjawab.."Tidor aje la.. Belom sampai lagi ni.. nanti
kalau
sampai saya akan kejutkan!"

Tapi si anak tidak mahu diam.. dia pergi ke depan dan bertanya pada
pemandu untuk kesekian kalinya,

"Pakcik.. sudah sampai Ipoh ke belum?"

Pemandu yang sudah keletihan menjawap soalan itu berkata.. "Belom!Tidur
aja la! Nanti kalau dah sampai kat Ipoh...pasti dikejutkan.. !"

Kali ini, si anak tidak bertanya lagi, dia tertidur nyenyak sekali. Kerana
suara si anak tidak kedengaran lagi.. semua orang di dalam bas lupa pada
si anak, sehingga ketika sampai di Ipoh .. tidak ada seorang pun yang
membangunkannya. Hinggalah melepasi Alor Setar.. si anak masih tertidur dan tidak bangun-bangun.

Tersedarlah si pemandu yang dia lupa membangunkan si anak. Lalu ia bertanya pada para penumpang..
"Encik-encik dan puan-puan sekalian.. bagaimana ni....perlukan kita
hantar
semula anak ini?"

Para penumpang pun merasa bersalah kerana turut melupakan si anak dan
setuju menghantar si anak kembali ke Ipoh...Maka berpatah kembalilah
rombongan bas itu menuju ke Ipoh ..

Sesampai di Ipoh... si anak dibangunkan.

"Nak! Sudah sampai di Ipoh!Cepat bangun!" Kata Pemandu..

Si anak bangun dan berkata..

"Oh sudah sampai ya!"

Lalu si anak pun membuka beg pakaiannya dan mengeluarkan nasi bungkusnya, nasi lemak.. Seluruh penumpang kehairanan.. . "Bukankah kamu hendak
turun di Ipoh?" tanya pemandu kebingungan.

"Tidak lah.. mama saya pesan.. kalau sudah sampai di Ipoh .. saya
boleh
makan nasi lemak ni! nanti sampai Kangar, takut saya kelaparan"

p/s: Apakah perasaan anda jika anda ialah pemandu?hehehehe

Thursday, September 24, 2009

Layan MiRC pula..

Writer by 3ymma at 9:29 AM 0
hari nie aku tak de keja nak buat so aku layan la MiRC yang sudah lama aku tak mengunjunginya, lagipun boring la Chat kat YM(yahoo Messanger) je..

kalo sekali skala pindah tempat nak main chat tu memang best..so if sesiapa yang memang terer guna MiRC tu jom la chat kat situ...dan ajar la aku sekali ye..hehehheehhe *berharap sangat nie

aku masuk DaLnet nick name aku ^KFCgirl^.. cari la nick name aku ye..

okey la nak layan MiRC dulu ..daa..jumpa sinun yoh.

Thursday, September 17, 2009

Who visit my blog plz take this Hari raya card

Writer by 3ymma at 3:54 PM 0
huhu...sesiapa yang rasa² tengah visit my blog tu, my follower ke atau sesape² ke, ambil la kad raya nie, ikhlas dari aku tau.. jangan malu² @ segan², ambik je...

kalo nak copy kad raya nie susah sikit la cuba tekan leftklik?
so untuk memudahkan korang ambil kad raya nie tekan picture hari raya kad tu and save in your desktop atau ambik link nie
" http://3.bp.blogspot.com/_ZDlqe0UDqRw/SrHrtXDqziI/AAAAAAAAAYY/Tc6PEAeiM8o/s1600-h/kad+raya+blog+ku2.JPG "
cara² nak ambik pula.. Highlight this link and tekan Ctrl dan huruf C serentak kat keyboard tu..lepas tu letak la URL die kat Upload Picture and save done....Gampang deh!! sesiapa yang dah tahu tu..buat² tak tahu la ye....kekekekeekee.. ^@^


Wednesday, September 16, 2009

Have some good laughs on How men change

Writer by 3ymma at 10:39 AM 0
The Love Word:
After 6 weeks: I looo-ve you, I love you, I love you!
After 6 months: Of course, I love you.
After 6 years: GOD, if I didn't love you, then why did I marry you?

Back from Work:
After 6 weeks: Honey, I'm home!
After 6 months: I'm BACK!!
After 6 years: Have you cooked yet?

Phone Ringing:
After 6 weeks: Baby, somebody wants you on the phone.
After 6 months: Here, it's for you.
After 6 years: ANSWER THE PHONE DAM*T!! *nie melampau da

Cooking:
After 6 weeks: I never knew food could taste so good!
After 6 months: What are we having for dinner tonight?
After 6 years: DUMPLING AGAIN??

New Dress:
After 6 weeks: Wow, you look like an angel in that dress.
After 6 months: You bought a new dress again?
After 6 years: How much did THAT cost me?

TV:
After 6 weeks: Baby, what would you like us to watch tonight?
After 6 months: I like this movie.
After 6 years: I'm going to watch PIRATES play, if you're not in the mood, go to bed, I can stay up by myself!

Making Love:
After 6 weeks: Baby, I want you tonight?
After 6 months: Lets make another baby, my mother just called!!!
After 6 years: Please MOVE over to your side, I'm suffocating here!!!!

Monday, September 14, 2009

Contest Riang Ria Hari Raya

Writer by 3ymma at 1:08 PM 1
'Create

huhu...nak join jugak tapi tak de gambar raya lor..

tak pe la letak je la contest ini kat sini..huu, sape² nak join, join la..

tak de sape² yang marah pon... huk..huk.. ^_^

Memandangkan teratakindah nak sangat aqu ikut contest yang die wat dan aqu tak de gambar pakai baju raya so aqu wakilkan dengan gambar biasa aqu lar..Hentam saja laaa..

From



Friday, September 11, 2009

Aqu dapat kad Raya

Writer by 3ymma at 5:28 PM 0
hehehee....nak tau dari sape aqu dapat kad raya yang cantik nie,
sape lagi kalo bukan dari Alya..rajin sangat die bagi aqu kad², tapi aqu suke... apa lagi kalo kad tu cantik menarik..hihi

kepada Alya yang sudi bagi kad raya kat aqu, trima kasih bebanyak dan "Selamat hari raya Aidilfitri" yang tak lama lagi akan menjelang tiba...tak lupa juga kepada kawan² Blogger ye...



From:


Wednesday, September 09, 2009

AWARD & TAG from ALYA

Writer by 3ymma at 4:18 PM 1
hehe..cute award aLya, thank you so much!!!

Today is 09-09-09. wish u & all my frend's 9 wishes :
1 - LOVE
2 - SMILE
3 - HEALTHY
4 - WEALTHY
5 - SUCCESSFUL
6 - BEAUTY
7 - LUCKY
8 - DREAMLY
9 - LOVELY



From:

3YMM@ NAK BERCERITA....

Writer by 3ymma at 3:02 PM 1
LUAHAN HATI LELAKI YANG DIBENAKKAN ISTERI BERKHAWIN SORANG LAGI!!! bacalah..

Saya sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri saya sering mewar-warkan kepada saya bahawa umur saya dah melewati 40 tahun. Life starts at 40. 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku.

Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. Tersengih- sengih aje lah I at that time. Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap pegi Siam sana nak nikoh lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang lagi...?!'
Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I. Tapi lepas I berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah.

SEBAB APA ?!!!

Bila mengenangkan umur I yang dah 40+. Let's say kalau I kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun. Memang lah seronok beb.
Tetapi Tentang makan minum, pakaian I, kemas rumah dan kegemaran I, rasa nya I tentu asyik teringatkan my first wife.
Tak perlu nak ajar, I suka makan apa, cam mana cara nak masaknya, baju I kena gosok cam gini, kalau I bangun tidur I suka kalau my wife dah siapkan segala gala nya lah.
Tak perlu I bagitau, dia dah tahu apa I suka. Cerita apa I suka kat TV, teh atau kopi manis macam mana, hobi apa, sukan kegemaran ... semua dia dah tahu. Tak perlu start balik macam zaman umur 20-an dulu ...
Rasa rasa dapat ke isteri muda I suruh buat gitu, tentu dia banyak ragam. Ye lah dia muda, I kan dah tua.
Mesti dia kata I ni mengada-ngada. Sure I yang kena manjakan dia lebihlah, sebab dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan ... *tau tak pe...

Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dgn kita sejak muda. Kalau kita rasa isteri tua banyak belanja, isteri yang muda pasti lagi teruk.
Eh, budak 20-an zaman sekarang, dengan henbeg Gucci, dengan nak tudung kain Mawi dan henpon jenama Nokia N95, Itu tak termasuk kereta, paling korok pun mesti nak Honda atau Toyota. *bukan semua tapi kebanyakan lah...

Perempuan muda sekarang mana main naik Proton atau Perodua. Kalau I tak bagi barang-barang tu, dia tak nak bagi 'barang' dia lak malam-malam.
Sedangkan dengan isteri tua, awal-awal kahwin naik motorsikal cabuk pun sanggup, berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu. Ahh ... terkenang juga zaman 'miskin' dulu tu..Rumah dengan bini tua dulu pun setakat apartmet 3 bilik. Tidur atas tilam nipis, dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak.
Oh, untuk isteri muda, terpaksa aku buat OT untuk bayar rumah teres dua tingkat tu, nak bayar peti ais Samsung dan TV Sony Bravia 40-inci mu itu ...
Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kena buat OT setiap hari... hari minggu pun kena cari duit ... nak tengok bola pun tak dapat ...

Lebih haru lagi, tentu anak anak I akan memberontak sakan. Yelah sekarang ni kan banyak kes bapak kahwin lain anak-anak lebih tertekan. Ramai jadi liar, hisap dadah, jadi mat rempit dan bohsia. Sebab tension bapak kawin baru. Takut mereka menjauhkan diri dari I, malah akan membenci pula.

Disebabkan masyarakat kita ni memandang serong pada keluarga yang bapak mereka kahwin lebih dari satu. Kalau I ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat lagi di masa I dah tua dan memerlukan perhatian dari anak-anak.
Sedangkan rumah isteri muda tengah hiruk pikuk dengan anak anak kecil ( kan dah ada experience dengan isteri pertama -bagaimana kelam kabutnya dia menguruskan anak-anak) Sedangkan di rumah isteri tua, anak anak dah besar, boleh tolong mak dan sedang seronok bergurau senda bersama ibunya membincangkan topik-topik terkini dan juga kehidupan mereka.

Duduk rumah bini muda, I yang tua-tua ni lak kena salin pampers dan bagi baby mandi. haha ... kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak.
Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang kena repeat.. Mula mula kawin tentu seronok. Paling lama setahun-dua.

Bila dah ada anak,tanggungjawab baru bermula semula sebagaimana dengan isteri pertama dulu-dulu. Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak pegi shopping beli baju anak anak, nak dukung anak-anak. Leceh lah nak kena teman isteri muda buat semua tu. Silap haribulan orang kata tengah pilih baju cucu. Eii tak sanggup pula. Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak I ....... lagi haru ...
Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria ria kita nak kan anak dia, lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak letak kat mana. Orang tua tak kan nak straight to the point. Tanya itu ini. Kalau dia nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan mata,buat kita dah tak senang duduk. Tak kan raya asyik balik umah mak mertua baru aje. Apatah lagi kalau I ni lak umur nak sama dengan mak-bapak mertua baru I tu ....
Hish banyak lah lagi.

Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang indah indah kawin dua nih silakanlah. Tapi bagi I selagi hayat dikandung badan, selagi tu lah I tak nak tambah. Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar.. Tapi sekadar menurutkan nafsu dan benda dalam seluar tu rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama terhadap I.. Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata. Bukannya yang di dalam kepala. Bukannya di dalam seluar dalam je.

Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak mengharungi susah senang dari mula. Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut salah Kita juga, cuai dan mengabaikannya). Apa pun semuanya bermula dengan kita. Insaflah.
Kalau nak ikut nabi, rasa rasanya solat subuh pun kita terlepas kalau isteri tu tak kejutkan. Bukan nak kata solat Subuh, kekadang waktu lain pun terlambat atau terlepas. Baca Quran pun sekali-sekala, baca Yassin pun hanya bila ada orang meninggal. Ikut sunnah Nabi apa nama tu. Tak payah lah yang lain lain. Kang ada yang nangis bila disebutkan. Cukuplah.

Sesungguhnya amat bertuahlah suami-suami yang mempunyai isteri yang menyuarakan pendapat di ruangan ni.
Membuktikan mereka sayang, kasih dan cinta pada kalian.
Apa sangatlah kita nih.
Macam nabi konon. ye ke? Bab kawin kawin aje nih cam nabi.
Wallahualam.

- suami orang-

NOTE: memang betul apa yang dikatakan oleh si suami orang nie..
hehehe² "JANGAN MARAH.."



From:


Monday, September 07, 2009

huhu...TERPILIH SEBAGAI TOP 5 RAMADHAN DI TERATAKINDAH

Writer by 3ymma at 9:51 AM 0
kekekek..happy nie (sambil senyum² lebar), nie la award dari Teratakindah...

aqu tak terfikir pula dapat award nie..TQ bebanyaklah kepada Teratakindah kerana memilih aqu sebagai Top 5 Ramadhan,No.2 lagi...hikhik..Ye lah, coz citer pasal posa aku tu tak lah menarik sangat tapi bolelah hihi
.. pengalaman posa katakan.... ape² pun bagi aqu posa memang best sangat..

From:


Friday, September 04, 2009

Pulang!!!

Writer by 3ymma at 5:26 PM 2

herm....hari ini aqu balik keja awal bukan macam selalunya balik lewat je,saja la kan ubah selera nak balik awal...huhu,

tapi nak singgah kat Masjid Jamek jap nak p shopping...kekeeke, dah lame aqu tak p shopping tau, bukan tak de duit tapi nak kumpul duit hihi baru sekaligus shopping habis..baru best nak shopping...

okey la tue je untuk kali ini, hari ini, esok dan lusa...coz aqu cuti lorr, bye nak balik dulu...see u all next week ok..daa..


From:



Thursday, September 03, 2009

sambungan jangan gelak!!!!

Writer by 3ymma at 6:49 PM 1
JANGAN GELAK 5:
MENANTU TERENGGANU: mok...kalu mok gi kedaa...
tolong beli 'KETANG' 4 kilo....nanti kito bayar.

MENTUA KELANTAN: bereeehhh.....

Selepas mentua pulang dari kedai......................

MENANTU TERENGGANU: looo.... bak po mok beli
'UBI KETANG'(ubi kentang)...banyak-banyak ni....
MENTUA KELANTAN: tadi mu kato beli kete(ubi kentang)......
pah tu kete mano pulakkk...
MENANTU TERENGGANU: bukan ubi'KETANG'.... kito suruh
beli'KETANG'.....hok ada sepik nung......(sepit / ketam)...


JANGAN GELAK 6:
ATUK: KENAPA CU X SEPERTI KAWAN-2 SEBAYE CU? TENGOK KAWAN² CU... SEMUA
LULUS TINGGI². CU NI ASYIK INTERNET, TV, MAIN BOLA. BILA NAK BELAJAR?
BESAR NAK JADI APE??? (marah tahap tertinggi sampai nak keluar lava)

CUCU: ATUK NIH ASEK BANDINGKAN KITER DENGAN KAWAN² KITER JERK... KITER X
MARAH PON ATUK X SAMA SEPERTI KAWAN² SEBAYA ATUK YANG LAIN...

ATUK: X SAMA APE NYER?

CUCU: YER LA. ... KAWAN² SEBAYE ATUK SUME DAH JADI ARWAHKAN???

ATUK: A$B3$T0$!!!!!!


JANGAN GELAK 7:
Pulang dari kekalahan dalam sebuah perlawanan persahabatan...
Pemain-pemain bolasepak Kg. Pandan dirundung rasa malu yang amat sangat.
Kerana itu Hashim dan Roslan bercadang untuk menyamar agar tidak dikenali
orang. Hashim yang menyamar sebagai koboi... Berjalan-jalan ke kedai di
kampungnya... Tiba-tiba seorang nenek menegurnya.. "Hey Hashim..." Kerana
terkejut yang beliau masih dikenali orang.... Dia segera mengubah
penyamarannya... Kali ini sebagai Syeikh Arab.... Sekali lagi dia keluar
ke kedai untuk membeli barang... Untuk kali kedua dia bertembung dengan
nenek.... Dalam hatinya berkata.. Dia takkan mengenali aku lagi.."
Tiba-tiba nenek berkata " Hey Hashim" Kerana kehairanan yang amat
sangat... "Maaf , bagaimana nenek dapat mengenali saya?"
Nenek itu menjawab.. "La engkau ni... ini aku la... Roslan!"

From:

JANGAN GELAK!!!

Writer by 3ymma at 9:23 AM 2
JANGAN GELAK 1:
Pintu bilik dibuka dengan kuat dan mengejutkan sepasang
suami isteri yang sedang tidur nyeyak... Seorang lelaki
dengan wajah garang mengacukan senjata tajam ke arah si
isteri.....
Perompak : "Sebelum kamu mati kubunuh, sebutkan namamu!"
Isteri : "Na... nama sa... saya... Aisyah"
Perompak : "Aisyah? nampaknya sama dengan nama ibuku.
Aku tidak boleh membunuhmu," lalu dia mendekati si suami dan sambil
mengacukan senjatanya ia berkata,
Perompak : "Sebutkan namamu. Aku mesti tahu nama setiap orang yangmenjadi korbanku."suami : "Namaku Irwan.. tapi..... semua orang memanggilku Aisyah...."


JANGAN GELAK 2:
Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung... Ada satu
alat pengukur berat badan yang cukup canggih... Hanya
dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat
badan kita oleh program komputer. Seorang gadis dan
temannya mencuba di tengah kerumunan orang... Setelah
memasukkan wang RM 1.00... Mesin komputer menjawab: "47kg!" Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer
menjawab: "52 kg!" Setelah beberapa minit datang seorang
wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang dirinya
di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM 1.00...Mesin
komputer mengeluarkan jawapan: "Tolong naik
sorang-sorang... Jangan ramai- ramai!"


JANGAN GELAK 3:
JAMAL ke kedai untuk membeli telur yang dipesan ibunya. Ketika berdiri di
tepi jalan, dua buah kereta tiba-tiba berlanggar di hadapannya. Dia
terkejut dan kaku di situ sehingga polis dan ambulans tiba. Setelah mangsa
dikeluarkan, Jamal berlari pulang dan terlupa membeli
telur.. Jamal dengan penuh minat menceritakan kemalangan itu pada ibunya.
"Dahsyat bu, kakinya tercabut dan terpelanting ke seberang jalan.
Tangannya pulak putus, kepala pecah, perut terburai..." Tiba-tiba ibunya
mencelah, "Telurnya mana?" Jamal menjawab, "Err.... Mal tak tau pulak ke
mana tercampaknya!"


JANGAN GELAK 4:
Samdol pergi ke sebuah pekan untuk membeli buah durian... Lalu dia
menghampiri seorang penjual buah durian yang merupakan orang asli
tempatan...
Samdol : "Bang harga durian ini berapa?"
Org Asli : "Yang ini... Sepopit sebiji"
Samdol kebingungan mendengar jawapan dalam bahasa orang asli itu kerana
dia tidak memahami berapa nilainya sepopit itu... Lalu Samdol buat-2 tahu
dan cuba menawarinya..
Samdol : "Bang.... Boleh kurang sikit tak"?
Orang Asli : "Boleh aje, nak kurang berape?
Samdol : "Lahupa... Boleh ya!"
Penjual orang asli itu kebingungan.... Lalu bertanya pada Samdol..

From:

Wednesday, September 02, 2009

Kemalasan

Writer by 3ymma at 11:51 AM 2
huhu...mengantuk la,tiada mood mau buat keja... sebenarnya aqu malas nak wat keja nie..tapi memandangkan banyak keja pending kena juga la buat.. hurm.. slep jap.. huhu......zzzZZZZ

From:


Friday, August 28, 2009

Tag from TeratakIndah

Writer by 3ymma at 5:19 PM 1
Huhu...aku dapat e-card nie dari TeratakIndah..TQ bebanyak..

Erm...sebenarnya Eymma nie bukan muslim, tapi memang pernah posa la time kat skull lagi..kawan² muslim selalu ajak posa..so nak try jugalahkan... and memang bestlah, ade satu hari tu aku dan member dah tak tahan kehausan tau, so aku dan kawan aku tu pun curik² p minum air paip heehehee....coz kena denda cikgu, budak nakal kan..hihi..sekarang nie pun posa jugak..tapi kadang² tak posa la coz gastrik coming kan..tu je la citer tentang posa aku..

kepada pemberi tag ini wajin² la bagi aku tag ye..heehehe, tak juga kosong blog aku. :P

From:


Tuesday, August 25, 2009

huhu....Info Baru

Writer by 3ymma at 5:49 PM 3

Lelaki Macho Pendek Umur???eh..eh...eh..ade² saja ye..

erm....betul ke tu? aqu pun tak pasti la tapi ada satu artikal yang aqu terbaca nie yang mengatakan sedemikian la..heehehee ini artikalnya..baca la..

"Sifat Macho lelaki mungkin memakan diri kerana satu kajian mendapati golongan lelaki ini paling jarang mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

Menurut perangkaan Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit tahun 2005, purata jangka hayat bagi seorang wanita Amerika Syarikat(AS) ialah 80tahun manakalah lelaki pula (70tahun).

Lelaki yang memiliki tahap kelakian tertinggi didapati 26 peratus kurang berminat untuk mendapatkan pemeriksaan fizikal.

Hakikatnya, lelaki yang rendah status kerjayanya seperti Operator Mesin,Pemandu trak dan pekerja binaan lebih cenderung mendapatkan pemeriksaan kesihatan."

arrr!!! confident macho la tu...

ekekekee....so siapa² yang rasa² dia dalam golongan macho tu, jangan la lupe.. nanti diri sendiri yang susah....


From:


Sejauh Manakah Perut Dianggap Buncit?

Writer by 3ymma at 1:29 PM 2
Ukur lilit pinggang yang lebih daripada 80cm atau 90cm bagi wanita dan lelaki masing², adalah dianggap sebagai Obesiti. Lebihan lemak di pinggang atau kegemukan sentral(mid-section) dikenali sebagai lemak pembunuh kerana ia merupakan lemak Viseral. Semakin banyak lemak d bahagian pinggang kita, semakin tinggi risiko kita menghadapi penyakit "KARDIOVASKULAR" yang kronik.

Usaha mengurangkan lebihan lemak di abdomen merupakan suatu project yang mengambil masa. Hasil ketaranya dapat dicapai sekiranya mempunyai tekad yang kuat serta diikuti dengan amalan gaya hidup yang sihat.

Tip-Tip Kurangkan Berat Badan




MAKAN KERAP DALAM KUANTITI YANG SEDIKIT
Daripada makan hanya sekali atau dua kali dalam sehari, adalah lebih baik jika makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Cara makan ini dapat mengekalkan kadar metabolisme pada tahap yang stabil.

KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penakungan air dalam tubuh. Mengurangkan pengambilan garam membantu badan anda menyimpan sedikit air, seterusnya menghindari dari masalah "Water Retention"!

AMBIL SARAPAN PAGI
Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Hal ini disebabkan sarapan pagi dapat menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah serta meningkatkan kadar metabolisme supaya membakar lebih masalah kalori.

KETIKA MEMILIH PINGGAN MAKANAN, AMBILLAH PINGGAN YANG RATA DAN BUKAN PINGGAN CEKUNG.
Isikan pinggan dengan sayur-sayuran dahulu, diikuti nasi dan lauk. Pastikan pinggan diisi dengan kuantiti sayur-sayuran yang lebih daripada daging. Elakkan dari makan sambil menonton televisyen. Ini disebabkan semakin menarik program TV, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan.

"Selamat Mencuba"


From:


Monday, August 24, 2009

Suami Terlalu Setia

Writer by 3ymma at 2:50 PM 3

Seorang suami baru kematian isteri yang amat dikasihinya. Ketika suasana kesedihan di tanah perkuburan, sesudah imam membaca taklin, si suami terus menyiram air mawar, bukan satu cerek atau satu jar seperti kebiasaan orang, malah terus satu baldi.

Para hadirin merasakan tindak tanduk itu membayangkan betapa kasihnya suami ini kepada isterinya. Ramai yang bercucuran airmata melihat senario ini romantik ini. Tak kurang juga ramai daripada kalangan para hadirin yang berbisik di hati masing-masing betapa bernasib baik arwah mendapat suami yang bergitu setia dengan kasih sayang yang sedemikian solid.

Namum bagi kenalan rapat, tindak tanduk si suami ini mula minimbulkan tanda tanya apabila setiap pagi, tengahari dan malam si suami itu masih menyiram air di pusara arwah isterinya, bukannya secerek malah masih sebaldi serta ditaburkan baja. Kadang-kadang mereka mendapati beliau membawa kanta sambil meninjau dengan penuh teliti seolah-olah membuat kajian di atas tanah tersebut. Malah beberapa hari kemudian mereka telah melihat beliau memasang sprinkler di atas tanah perkuburan tersebut.

Apabila sudah masuk dua minggu amalan aneh ini berterusan, maka ada yang membuka mulut bertanya dan sekali gus ingin menasihati kerana bimbang takut-takut si suami ini semakin hilang akal lantaran kerinduan yang teramat sangat.

Apabila ditanya, si suami menjawab :
"Arwah isteri ku telah berpesan, jika beliau meninggal, janganlah kahwin lain sehingga rumput atas kuburnya tumbuh. Itulah sebabnya aku terpaksa siram sedemikian rupa untuk memastikan rumput agar cepat tumbuh!"


From:


Friday, August 14, 2009

Apa itu H1N1

Writer by 3ymma at 1:13 PM 0
Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka Hayat Virus

Oleh kerana ia adalah virus yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan "air ventilation" (pengudaraan) yang baik....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ?
Asal virus ini

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ianya tercetus outbrake di Mexico.

Virologi Virus H1N1

Incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari
Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara Serangan?

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS)
Peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'
Ia amat merbahaya kepada golongan yang berisiko tinggi

Siapa Yang Berisiko?

1. Orang yang ada masaalah 'obesiti' @ gemuk
2. Perempuan yang mengandung
3. Orang yang ada asthmatic
4. Orang-orang yang bermasalah dengan sistem imunisasi (menjalani 'operation yg besar', kanak-kanak yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan-golongan yang rendah tahap imuniti. eg.: HIV, etc)
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan-golongan di atas

Simptom-Simpton

Hari 1 - Rasa kurang sihat, tidak bermaya
Hari 2 - Selsema, batuk dan demam yg kekal (Demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
Hari 3 - Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
Hari 4 - Sakit dada yg teruk........jumpa doktor dengan segera.......
Hari 5 dan ke atas, lung collapse @ koma

Langkah-Langkah Kawalan
1 - Golongan-golongan yang berisiko, elakakan daripada kesesakan (kawasan yang padat/sesak dengan orang ramai)

2 - Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 - Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 - Jika kurang sihat, elakan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 - Jika kurang sihat dan ada ILI (influenza light illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai topeng 'mask'

6 - Untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yg padat/sesak dengan orang ramai.

7 - Jika ada tanda-tanda simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 - Jika sihat, jangan ke hospital atau klinik untuk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.

9 - Tidak perlu ambil anti-viral @ apa-apa ubat influenza!!!!!!. Jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubat-ubat untuk merawat jika terkena jangkitan. Ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yang telah mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.

10 - Vaksin hanya akan 'wujud' seawal-awalnya pada oktober dan hanya untuk 'frontliner' sahaja. Dan untuk awam selewat-lewatnya pada 2010.

11 - Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal sahaja di Malaysia. mengambil masa 6 jam untuk run test kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. Tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.

12 - Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama-sama menghadapi outbreak ini. Sama-samalah kita berdoa kepada Tuhan agar bala ini cepat berlalu. Amin.

NOTE:- Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari Kementerian Kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

"Moga dapat iktibar"

Tuesday, August 04, 2009

Bergaduh

Writer by 3ymma at 6:10 PM 1
Semalam aku naik bas(R---D), ada orang bergaduh tau...orang tua lagi itu..perempuan, aduhai...sebenarnya dia ni tak nak orang berdiri sesak² kat depan atau pun kat tepi dia.. alah kalo tak nak sesak² nape tak naik Teksi ja kn... lepas tu ada seorang perempuan naik dan berdiri kat tepi dia, mula la mulut dia tu tegur² perempuan tu..die kata "jangan la dekat sangat dengan kerusi, kerusi ni dah bergoyang² dah..duduk pun tak senang" sambil menunjukkan muka yang marah la... tapi perempuan tu buat tak tau je la kan sebab sesak...nak buat macam mana...

semakin lama, semakin kuat la suara orang tua tu..lepas tu driver itu pun tegur la..
"kalau tak nak tempat duduk sesak² turun je la dan naik teksi" lepas tu perempuan tua tu menjawap "buat apa aku nak turun" dengan cara yang memekik la...aduh..perempuan tu pun satu...kita cakap baik² dia pula memekik...apa orang lain tak marah kan?..

so mula la kat situ orang tua tu dengan driver tu bergaduh..... lama juga, sampai driver tu suruh dah orang tua itu turun...orang tua tu masih duduk juga...tapi mulut tu masih lagi rancak bercakap memekik²... driver tu cakap la "kalo rasa tak salah tu jangan la sampai nak teriak orang, bahasa tu jangan terlebih" .... orang tua tu pun menjawap lagi "ai,lu cakap pasal bangsa ah?"..aduhai orang tua tu...sampai perkataan "bahasa" pun jadi "bangsa"..hahaha kelakar juga la...

Driver tu pun diam la...orang tua tu masih lagi terkumit² mulut. macam tak boleh di tutup...sampai la dia sampai kat destinasi, baru aman dunia....hahahaha..

itu la "biar pun kita orang sudah tua,Tapi kita kena juga hormat orang lain baru orang lain hormat kita"...kan..kan...

Thursday, July 30, 2009

EASY ....... DIFFICULT

Writer by 3ymma at 5:20 PM 0
Easy is to get a place is someone's address book.
Difficult is to get a place in someone's heart.

Easy is to judge the mistakes of others
Difficult is to recognize our own mistakes

Easy is to talk without thinking
Difficult is to refrain the tongue

Easy is to hurt someone who loves us.
Difficult is to heal the wound...

Easy is to forgive others
Difficult is to ask for forgiveness

Easy is to set rules.
Difficult is to follow them...

Easy is to dream every night.
Difficult is to fight for a dream...

Easy is to show victory.
Difficult is to assume defeat with dignity...

Easy is to admire a full moon.
Difficult to see the other side...

Easy is to stumble with a stone.
Difficult is to get up...

Easy is to enjoy life every day.
Difficult to give its real value...

Easy is to promise something to someone.
Difficult is to fulfill that promise....

Easy is to say we love.
Difficult is to show it every day...

Easy is to criticize others.
Difficult is to improve oneself...

Easy is to make mistakes..
Difficult is to learn from them...

Easy is to weep for a lost love.
Difficult is to take care of it so not to lose it.

Easy is to think about improving.
Difficult is to stop thinking it and put it into action...

Easy is to think bad of others
Difficult is to give them the benefit of the doubt...

Easy is to receive
Difficult is to give

Easy to read this
Difficult to follow

Easy is keep the friendship with words
Difficult is to keep it with meaning

Jujur & Benar Tentang Lelaki

Writer by 3ymma at 4:47 PM 2
Aku tak tahu lah jika apa yang aku perkatakan ini benar atau tidak kerana tiada kajian lanjut yang dibuat mengenainya heheheee..., semasa aku sembang dengan rakan² wanita, Mereka sependapat dengan aku iaitu 60% dari fakta di bawah adalah benar belaka.

Jangan marah Bro, tetapi ini adalah pendapat kami je, bahawa 6 daripada 10 lelaki, kena tepat pada sasaran fakta dibawah..

Sekali baca pasti tergelak, dua kali baca hati berkata "...emm betul juga tu..." Agak²nya anda berada dalam kategori yang mana ye? Jika anda melenting, bermakan anda memang berada dalam 1 atau 2 kategori berikut. Jika anda termasuk dalam senarai dibawah, Tanya la diri sendiri sama ada anda senang dengan sifat anda seadanya atau mahu mengubahnya? so Tepuk Dada Tanya Poket(Hati lah)!! heheheee...

1. Lelaki yang baik tapi tak Kacak

2. Lelaki yang Kacak tapi tak baik

3. Lelaki yang Kacak dan Baik, Gay lah pula. "alamak..."

4. Lelaki yang Kacak,Baik dan heteroseksual, tetapi sudah berkhawin. "hehehe..."

5. Lelaki yang tak seberapa kacak tetapi Baik, tapi tak ade Money pulak!!

6. Lelaki yang tak seberapa kacak, tetapi yang baik & ade duit, selalunya berfikir wanita hanya kejar duit mereka saje. "Tak semua la bro!!"

7. Lelaki yang Kacak & tak ade Duit, kejar Duit wanita pulak!! "Terbalik pula"

8. Lelaki yang Kacak, tak berapa baik dan heteroseksual, fikir wanita di sekelilingnya tak cukup cantik untuk mereka. "Berlagak je la tu"

9. Lelaki yang menganggap wanita cantik, heteroseksual, baik dan tak ade duit adalah pengecut.

10. Lelaki yang memang kacak, baik & punya duit dam syukurlah "STRAIGHT" pemalu lah pulak dan tak pernah @ tak akan melakukan Langkah pertama (The first Move - Mengurat lah bro)

11. Lelaki yang tak pernah mengambil langkah pertama, automatik hilang minat pada wanita,bila wanita itu yang berinisiatif menguratnya!! "alamak peliknya"

SO, SIAPA YANG BOLEH MEMAHAMI LELAKI???? lu pikir la sendiri.....

Wednesday, July 29, 2009

Rasiah Wanita Dalam Percintaan

Writer by 3ymma at 4:55 PM 0
Orang kata ketika didalam percintaan segala pahit manis sanggup diharungi dan dikongsi bersama, malah ada yang berjanji akan sehidup semati...haaaa betulkan???

Namun manusia tidak selalunya berpegang pada kata². Biarkanpun ungkapan "Tiada Rasiah Diantara Kita" sering dilafazkan, sebenarnya masih ada perkara yang dirasiahkan diantara satu sama lain. Bagi wanita, ada rasiah tidak perlu Teman lelaki@ pasangan mereka ketahui. Benarkah begitu?

So bagi pendapat saya, Wanita selalunya akan berasiah mengenai Personaliti diri mereka yang sebenar kepada Teman Lelaki. Contohnya, Ketika di awal percintaan, mereka tidak menunjukan personaliti sebenar dan hanya tunjuk perkara yang baik² saja di depan Teman Lelaki. Apabila sudah lama bercinta barulah nak tunjuk the true color..heheehe

Tetapi Saya rasa Wanita tak akan bercerita kepada Teman Lelaki mereka mengenai sejarah silam. Mungkin Wanita itu pernah bercinta dan mengalami situasi percintaan yang tidak baik dulu. Kalau diberitahu, boleh mengeruhkan keadaan dan perhubungan. Manakalah bagi lelaki yang pertama kali bercinta @ First Love la, mungkin mereka tidak dapat menerima Wanita itu seadanya dan mungkin membuatkan Teman Lelaki itu kecewa dan mybe akan memutuskan hubungan.

Selain itu, ia juga boleh memalukan Wanita tersebut sendiri,kecuali kalau Teman Lelaki@ pasangan Wanita itu benar² sudah bakal suami,Wanita itu perlu memberitahu dan berbincang secara baik.

Bukan Wanita saja mengalami seituasi sebegini, Lelaki pun ada juga mah. Jadi, Kalau nak kata wanita suka berasiah, itu memang salah sebab Lelaki pun apa kurangnya...so 2X5 je la..

Tuesday, July 28, 2009

Lagu Dusun(SABAHAN SONG with Lyrics)

Writer by 3ymma at 5:14 PM 0
Message:Menyanyi la kita...



INSAN TADAU KOPIRUBA WAGU
By Petronella suan

Siou noh tuh minsodu oku
Mantad kampung kinosusuon ku
Om mantad dika nogi tambalut
Koupusan, rumikot do Imanimanon
Om kada kosusa au ku ika olingan

c/o : Oruol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan kotumbayai..
Insan tadau kopirubaa wagu..

Ooo … koupusan
Kotumbayai noh
Awu kosimban iti Ginawo ku
Kakal guminawo Miagal di gulu
Koupusan oooo
Soira orikot timpu gumuli oku wagu
Moi amung dikoyu

C/o: Oruol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan kotumbayai
Di noborosku suai tadau
Kopiruba wagu Ontok tadau do kalantayanku
Om wanadon noh daa Do Minamangun
Oh koindalanonku…oooooo

c/o : Or..uol daaa ginawo
Kosorou kotongkiad
Om kohiadan diti
Nga iti no Ralan ku
Doh rumikot id Kalantayanku
Id koposion

Oi koupusan
Kotumbayai… insan tadau kopiruba wagu…….huuuuuu
Iti noh borosku insan tadau kopiruba wagu..huuuuuuu



Monday, July 27, 2009

Khasiat Dragon Fruit

Writer by 3ymma at 10:23 AM 2

Menurut pakar pemakanan & Perubatan, "Dragon Fruit" @ Buah Naga, dikatakan berkhasiat untuk kesihatan. Nak tau apa khasiatnya?

*Kaya dengan Potasium, Ferum, Protein, Serat, Sodium & Kalsium berbanding buah lain.

*Buah Naga juga dikatakan mampu meningkatkan Daya Tahan & Mengurangkan Metabolisme dalam badan,maksud Metabolisme ialah Proses kimia yang berlaku dalam semua sel hidup yang melibatkan pembinaan sebatian kompleks dan penguraiannya semula menjadi sebatian ringkas untuk menghasilkan tenaga.

*Baik untuk sistem Penghadaman & Peredaran darah.

*Memberi Tindak Balas Memberangsangkan untuk Mengurangkan Tekanan Emosi & Meneturalkan Toksik dalam Darah.

Friday, July 24, 2009

Pengurus Rumah, Jawapan Bagi Isu Pembantu Rumah.

Writer by 3ymma at 6:29 PM 1
Di beberapa negara barat, ibu bapa yang sibuk dengan kerja, mengambil khidmat pengurus rumah

"Pengurus rumah boleh membantu keluarga dengan menyelesaikan kerja-kerja rumah. Termasuk Pengurus rumah boleh juga menolong membayar bil-bil, membeli barang keperluan dan menjaga anak-anak majikan.

Mereka ini terlatih di institusi yang formal sebelum melayakkan mereka digelar pengurus rumah. Mereka ini tidak semestinya tinggal dengan majikan, tetapi boleh datang bekerja setiap hari ,

Pada tahun 2008, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat memperkenal program Latihan Asas Pengurus Rumah untuk mengurangkan pergantungan terhadap pembantu rumah asing.

Langkah itu juga untuk menimbulkan budaya profesionalisme dalam kerjaya pembantu rumah dan menghindarkan persepsi tentang tanggungjawab rumah hanya tertumpu pada suri rumah dan juga pembantu rumah.

Program latihan itu merangkumi aspek penjagaan anak, pengurusan rumah, psikologi kanak-kanak serta bantuan kecemasan. Ia juga untuk mengurangkan kadar pengangguran di negara ini.

Program latihan itu merupakan idea yang baik. Tetapi mengikut laporan berita, sambutan terhadap program itu sebagai satu bidang kerjaya agak dingin daripada kalangan peserta sendiri kerana tidak ramai rakyat Malaysia yang sanggup menawarkan gaji tinggi terhadap pengurus rumah ini.

Sebab utama ramai yg tidak mahu menjadi pengurus rumah sebab gaji rendah, mungkin kalau gaji tinggi mesti banyak orang kita(Malaysia) akan menjadi pengurus rumah.

Thursday, July 16, 2009

Jenayah Lagik!!! (MAFIA BETINA)

Writer by 3ymma at 7:11 PM 0
kejadian jenayah di kalangan pelajar remaja hari ini semakin membimbangkan. Terbaru, sekumpulan pelajar perempuian di Terengganu memukul pelajar perempuan lain dan dengan bangganya memuat turunkan rakaman kejadian itu di internet. Zaman dah berubah, sekarang perempuan pun dah setarap dengan lelaki la....dunia²!!

Pelajar di Institusi Pengajian Tinggi(IPT) & pelajar sekolah tidak terkecuali dikaitkan dengan pelbagai masalah sosial & Jenayah, yang kadang kala menimbulkan tanda tanya ramai pihak tentang bagaimana mereka tergamak melakukannya??

mereka seolah² tidak memikirkan masa depan dan sanggup memperjudikan kehidupan muda semata² mahu mengejar keseronakan dunia.

Antara masalah yang sering mengemparkan negara melibatkan golongan ini termasuk seperti PEMBUANGAN BAYI, SEKS BEBAS, PENAGIH DADAH, REMPIT, PERGADUHAN & banyak lagi.

Lebih mengerunkan perlakuan seperti bergaduh & hubungan seks tanpa segan silu dirakamkan untuk disebarkan atau di muat turunkan dalam internet. peliknya, mereka seolah² berbangga dan gah dalam perbuatan itu....so stupid la!!!!

Dah la penguatkuasa sudah buat serbuan, kempen ceramah tapi masalah tersebut masih tetap timbul dan semakin menjadi² lagi.

"So apakah pendapat anda berkenaan isu ini?

Monday, July 13, 2009

Jangan Takut tapi Ngeri

Writer by 3ymma at 3:11 PM 0
See this Video ....

video

video

WARNING: Sesiapa yang menghidap sakit jantung,lemah semangat dan wanita hamil dilarang menonton sama sekali.

Cari Keja

Writer by 3ymma at 2:28 PM 1
Hari ini aku cerita pasal kawan aku pula.. hu..aku hembus nafas panjang² dulu..start!

actually aku ada kawan nak cari keja, ngam² ada keja kosong kat office aku, ye la orang yg dulu da berhentikan,so aku cari la kawan aku yg berkelayakan, dia da p interview dan hanya tunggu call je, manager (adik bos) dah approved form dia tapi yg sorang lagi tu belum lagi approve(general manager)..alahai takan tu pun susah sgt ke nak approve, susah paya je kawan aku datang dari sabah p sini(KL) dia lambat² lagi nak approve..

banyak dah keja yg pending..aku juga jadi mangsa kena buat semua keja pending tu, kalo gaji tambah tak pe la, dah la kena stay back...OT pun tak de..geram!!!nye..

aku kecian juga dengan kawan aku tu, dia balik² call aku bila nak keja.. aku jwp je la tunggu call je la.. dia bukan tak layak pun setarap dengan aku juga kelulusan dia.. enta esok atau lusa baru nak call..itu pun kalau kena call... benci la, kalo dia masuk kat sini kan bagus tak la aku bored sgt ada juga kawan aku nak buat ketupat(mengumpat) hehe :D dah la kebanyakan pekerja kat sini owang Asinq, takan diaorg nak juga orang diorang..leceh la... benci!!benci!!

Sunday, July 12, 2009

Norman Hakim KOMA????

Writer by 3ymma at 2:48 PM 0

ini Biar betul. Tapi cuba u all's tengok gambar di atas, lelaki yang terlantar itu memang Norman Hakim, dengan ‘braces’ di leher dan kecederaan di dahi. Norman terlibat dalam kemalangan jalanraya ke? Atau dipukul?
erm..entah la..

hahahhah mesti u all's panik tu, apa lagi kalo peminat Norman Hakim kn.. gambar ini sekadar propa je, sempena pelancaran drama online terbaru GUA, ‘Jelma 2’ yang bakal menemui pelayar Internet pada 6 Julai ini. hehee..mcm real pla..kalo nak tgk ulasan seterusnya klik GUA.COM

Cari orang dalam kopi =D

Writer by 3ymma at 2:31 PM 2
Ini aku dapat email dari kwn aku, die suruh aku cari orang dalam kopi, aku tak nampak pun..so cuba la u all cari...hehehe, sakit mata woh..nak tengok dengan jelas tekan picture =D

Friday, July 10, 2009

Lelaki Paling kecil??

Writer by 3ymma at 11:47 AM 2

Erm..mcm tak pecaya la bila aku taw ade lelaki paling kecil kat dunia, ye la coz nmpk kat gmbr je nape tak siarkan kat TV ke..kn..

ok lihat gmbr kat bawah ni nie la gmbr lelaki paling kecil tu:-


DENGAN ketinggian kira-kira 61 sentimeter, Khagendra Thapa Magar hanya perlu menunggu empat bulan lagi untuk diisytiharkan sebagai lelaki paling kerdil di dunia,

lelaki kecil atau lebih mesra dipanggil Khagendra akan mengambil alih secara rasmi gelaran Lelaki paling Kecil(GUINNESS) daripada He Ping Ping dari china dimana ketinggiannya 74 sentimeter.

Bao Xi shun & He Ping Ping

Friday, July 03, 2009

Just Beautiful For Woman

Writer by 3ymma at 4:25 PM 0
" Worrying does not empty
t omorrow of its trouble;
It empties today of its strength."

Just Beautiful!!

What makes me weak? My fears.....

What makes me whole? My God.

What keeps me standing? My faith.

What makes me compassionate? My selflessness..

What makes me honest? My integrity.

What sustains my mind? My quest for knowledge.

What teaches me all lessons? My mistakes.

What lifts my head high? My pride, not arrogance.

What if I can't go on? Not an option.

What makes me victorious? My courage to climb.

What makes me competent? My confidence .

What makes me sensual? My insatiable essence..

What makes me beautiful? My everything.

What makes me a woman? My heart .

Who says I need love? I do.

What empowers me? My God & Me.

Who am I? I AM A PROUD STRONG WOMAN!


Keep this going ladies!!!


Thursday, July 02, 2009

Amazing!!!!

Writer by 3ymma at 7:00 PM 0
Tgk la gambo² nie, cantik kn macam real pula...

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson dies of heart failure

Writer by 3ymma at 9:28 PM 0
LOS ANGELES (Reuters) - Michael Jackson, the child star turned King of Pop who set the world dancing but whose musical genius was overshadowed by a bizarre lifestyle and sex scandals, died on Thursday. He was 50.


Pop star Michael Jackson leaves the Santa Barbara County Courthouse in Santa Maria, California, in this file photo taken on June 13, 2005. (REUTERS/Lucas Jackson/Files)
Jackson was pronounced dead at about 2:26 p.m. PDT (2126 GMT) after arriving at a Los Angeles hospital in full cardiac arrest, said Fred Corral of the Los Angeles County Coroner's office. The cause of death was not known and an autopsy would likely take place on Friday, he said.

Jackson's sudden death had been reported earlier by U.S. media, which said he was taken ill at his home and rushed to the hospital by paramedics who found him not breathing when they arrived.

Known as the "King of Pop," for hits that included "Thriller" and "Billie Jean," Jackson's dramatic, one-gloved stage presence and innovative dance moves were imitated by legions of fans around the world.

He transformed music videos and his lifetime record sales tally is believed to be around 750 million, which, added to the 13 Grammy Awards he received, made him one of the most successful entertainers of all time.

But Jackson's belief that "I am Peter Pan in my heart", his preference for the company of children, his friendship with a chimp, his high-pitched voice and numerous plastic surgeries also earned him critics and the nickname "Wacko Jacko."

Jackson, who had lived as a virtual recluse since his acquittal in 2005 on charges of child molestation, had been scheduled to launch a comeback tour from London next month.

Quincy Jones, who helped arrange the music on the album "Thriller" and produced the "Off the Wall" album, told MSNBC: "I am absolutely devastated at this tragic and unexpected news."

"For Michael to be taken away from us so suddenly at such a young age, I just don't have the words. I've lost my little brother today, and part of my soul has gone with him."

SOLD-OUT SHOWS

Jackson had been due to start a series of concerts in London on July 13 running until March 2010. The singer had been rehearsing in the Los Angeles area for the past two months. The shows for the 50 London concerts sold out within minutes of going on sale in March.

"Rarely has the world received a gift with the magnitude of artistry, talent, and vision as Michael Jackson," said Neil Portnow, president and CEO of The Recording Academy in a statement.

"He was a true musical icon whose identifiable voice, innovative dance moves, stunning musical versatility, and sheer star power carried him from childhood to worldwide acclaim."

There were concerns about Jackson's health in recent years but the promoters of the London shows, AEG Live, said in March that Jackson had passed a 4-1/2 hour physical examination with independent doctors.

Outside the hospital in Los Angeles about 200 fans and reporters gathered on Thursday, waiting for confirmation of Jackson's death or condition.

Some fans were crying and hugging each other, and others were climbing atop fences to get a better look at a microphone stand where a news conference was supposed to take place.

"I hope he's gone to God, and I hope that he's free of all the troubles he's been plagued with," Tonya Blazer, 50, who said she had been a fan going back more than four decades to his days as a child star.

"I just feel like I'm paying tribute to him," said Dawn Burgess, 42, a fan who said she had posters of Michael pinned to her bedroom wall when she was a child.

CHILD STAR TO MEGASTAR

Jackson was born on Aug. 29, 1958, in Gary, Indiana, the seventh of nine children. Five Jackson boys -- Jackie, Tito, Jermaine, Marlon and Michael -- first performed together at a talent show when Michael was 6. They walked off with first prize and went on to become a best-selling band, The Jackson Five, and then The Jackson 5.

Jackson made his first solo album in 1972, and released "Thriller" in 1982, which became a smash hit that yielded seven top-10 singles. The album sold 21 million copies in the United States and at least 27 million worldwide.

The next year, he unveiled his signature "moonwalk" dance move while performing "Billie Jean" during an NBC special.

In 1994, Jackson married Elvis Presley's only child, Lisa Marie, but the marriage ended in divorce in 1996. Jackson married Debbie Rowe the same year and had two children, before splitting in 1999. The couple never lived together.

Jackson has three children named Prince Michael I, Paris Michael and Prince Michael II, known for his brief public appearance when his father held him over the railing of a hotel balcony, causing widespread criticism.

New Yorkers and tourists in the city's Times Square were shocked at the news of Jackson's death.

"I don't know what to say. It's sad, it's really, really sad," said Nicole Smith, an 18-year-old student from Brooklyn, New York, in Times Square. "My mother was a fan. I listened to his music."

"I'm shocked. I thought someone was lying to me when I first heard it. I was a fan from when he was a little boy and then he got weird," said Sue Sheider, 51, a teacher from Long Island.

(Additional Reporting by Jill Serjeant in Los Angeles and Michelle Nichols in New York)

Monday, June 22, 2009

Happy Father’s Day

Writer by 3ymma at 4:55 PM 0
Daddy's Hands

I remember daddy's hands folded silently in prayer
And reachin' out to hold me, when I had a nightmare
You could read quite a story in the callous' and lines
Years of work and worry had left their mark behind

I remember daddy's hands how they held my mama tight
And patted my back for something done right
There are things that I'd forgotten that I loved about the man
But I'll always remember the love in daddy's hands

Daddy's hands were soft and kind when I was cryin'
Daddy's hands were hard as steel when I'd done wrong
Daddy's hands weren't always gentle but I've come to understand
There was always love in daddy's hands.

I remember daddy's hands workin' 'til they bled
Sacrifised unselfishly just to keep us all fed
If I could do things over, I'd live my life again
And never take for granted the love in daddy's hands


DADDY,DAD,PAPA,BAPA,AYAH,ABAH,APPA
If all these Kisses aren't enough,
There's two hands to help with garden stuff.
If all these hugs don't work their charm,
There's two arms to help keep you warm.
If this gift doesn't show how much we care,
We have REAL hugs & kisses to share!

Friday, June 12, 2009

About Maybe

Writer by 3ymma at 6:44 PM 0
Maybe. . we were supposed to meet the
wrong people before meeting the right
one so that, when we finally meet the
right person, we will know how to be
grateful for that gift.



Maybe . . . it is true that we don't
know what we have until we lose it,
but it is also true that we don't know
what we have been missing until it
arrives.




Maybe . . you should hope for enough
happiness to make you sweet, enough
trials to make you strong, enough
sorrow to keep you human, and enough
hope to make you happy.



Maybe . . . the happiest of people
don't necessarily have the best of
everything; they just make the most of
everything that comes along their way.


Maybe .. . . the best kind of friend is
the kind you can sit on a porch and
swing with, never say a word, and then
walk away feeling like it was the best
conversation you've ever had.



Maybe . . . happiness waits for all
those who cry, all those who hurt, all
those who have searched, and all those
who have tried, for only they can
appreciate the importance of all the
people who have touched their lives.



May be . . you should do something nice
for someone every single day, even if
it is simply to leave them alone.



Maybe . . . there are moments in life
when you miss someone -- a parent, a
spouse, a friend, a child -- so much
that you just want to pick them from
your dreams and hug them for real, so
that once they are around you
appreciate them more..


Maybe giving someone all your love
is never an assurance that they will
love you back. Don't expect love in
return; just wait for it to grow in
their heart; but, if it doesn't, be
content that it grew in yours.


Maybe .. . . you should dream what you
want to dream; go where you want to
go, be what you want to be, because
you have only one life and one chance
to do all the things you dream of, and
want to do.


"Life is only travelled ONCE;
Todays MOMENT becomes Tomorrows MEMORY.
Enjoy every moment, good or bad, because the GIFT of LIFE is LIFE itself"
 

◘Misz 3ymma Blog's◘ Copyright © 2010 Designed by Rinda Icon by Free Vector Author ♥ 3ymma♥ :)